Indukcijske ploče su moderne, brze i ekonomične. Danas je indukcijsko kuhanje vrlo rašireno, ali postoji mnogo pitanja i mitova o ovom izvoru topline. Odgovorimo zajedno na najčešće postavljana pitanja o indukciji i razjasnimo to jednom zauvijek.
1. Kako radi indukcija?
Elektromagnetska indukcija je vrlo zanimljiv fizikalni fenomen koji je otkriven još početkom devetnaestog stoljeća. Početkom dvadesetog stoljeća pokušalo se patentirati prva indukcijska kuhala, ali bez uspjeha. Indukcijske ploče za kuhanje dosegle su masovnu proizvodnju tek mnogo godina kasnije.
Za razliku od drugih štednjaka, toplina se stvara izravno u stijenci posude. U staklenoj ploči nalazi se zavojnica kroz koju prolazi izmjenična struja koja stvara elektromagnetsko polje u koje interferira i posuda na ploči. Zbog otpora materijala dolazi do gubitaka energije koji su u ovom slučaju poželjni jer se očituju kao toplina.
2. Koje je posuđe prikladno za indukciju?
Ne morate nužno baciti sve posuđe kada kupujete indukcijsku ploču za kuhanje. Prikladnost posuđa možete provjeriti jednostavnim testom. Sve što vam treba je običan magnet. Ako magnet za posuđe drži, prikladno je za indukcijsko kuhanje.